Antioxidanter

Föreläsningen idag handlade om antioxidanter! Riktigt bra föreläsare (Göran Petersson). Antioxidanter är vitaminer, mineraler, enzymer som skyddar oss mot fria radikaler.
 
Vi andas in ca 10 liter luft/minut, varav ca 2 liter av detta är syrgas. Några procent av syrgasen bildar fria syreradikaler. Alltså bildas en del syreradikaler som kan reagera vidare i kroppen. Alzheimers, cancer, hjärt och kärlsjukdomar, alla dessa förlopp påverkas av fria syreradikaler. Därför bör vi få i oss antioxidanter som reagerar med radikalerna. (Vad jag har förstått det som, så påverkar även syreradikaler åldrandet. Utseendet "förbättras alltså om vi äter antioxidanter). Dessa antioxidanter återfinns i en del olika livsmedel. Det vi bör äta är röda äpplen hellre än gröna.. Skala inte äpplena! I skalet finns bra antioxidanter.
 
Vi bör äta morot, helst rivna med och någon slags fett på (olja till exempel). Vi bör äta gröna ärtor, kalasbra! Det finns även antioxidanter i mörk choklad, men välj då inte marabous mörka choklad utan en 86 % utan så mycket socker. Olika bär, dock inte färdiga yoghurtar, saft eller liknande som har mycket socker, utan ät bären separat.
 
 
Tomater ÄR KANON. Den röda färgen ges av antioxidanten lykopen, som även finns i vattenmelon om tomat inte är något man tycker om. Tomater är väldigt bra att äta mycket av. Även majs är bra. Lax är en annan sak vi bör äta, dock finns det en del miljöaspekter med lax.
 
 
Då vet vi vad vi skall äta! :) Alla vill vi väl skydda oss mot cancer, stroke, åldrande och liknande.. Så det är bara att sätta igång att äta mycket frukt och grönt. Tomat är bra skydd mot Bröst/prostatacancer läste jag.. Skall nog äta en tomat nu. HAJ :)
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0