Kolhydrater, fett, omättade/mättat?

Föreläsningen idag handlade kolhydrater vs fett o.s.v. Det omkullkastade mycket av det man tidigare hört/läst/lärt sig. Det man ska akta sig för är att få ett högt glukosindex i blodet. Blodglukoshöjning utsöndrar insulin och insulin är lagrar in fettsyror i cellerna. = Du blir fet. Alltså är LCHF en bra metod om den används på rätt sätt - med rätt fetter! Att inte äta kolhydrater gör alltså att du håller blodsockret på en jämn nivå, insulin utsöndras inte i lika stor mängd och fett lagras då inte in. Det som är största anledning till att vi får högt blodglukos, är stärkelse (speciellt bröd, som innehåller 50% stärkelse!) Det som vi nog redan innan visste var att vi skall undvika snabba kolhydrater, som ris/pasta/potatis och byta ut mot fullkornsalternativ. Det jag däremot inte tidigare visste var att man skall undvika omega 6 och omega 3 i stor mängd, dessa fettsyror är väldigt reaktiva (har dubbelbindningar) och kan skada cellerna. Att dricka 1,5 l cola/fanta/läsk är att äta 50 stycken sockerbitar, skulle du dricka läsken om sockerbitarna var synliga tro? Vi får i oss 10 gånger mer socker än vad vi är skapta för.
 
 
En annan sak jag trodde var bra, är Becel! Men nej, detta skall vi tydligen undvika. Då det innehåller reaktiva fettsyror som omega 6 i alldeles för hög grad. Det vi däremot skall äta, för att det är fettsyror som är likt våra egna är bröstmjölk (det gör man ju inte så länge) men mjölkfett är bra, även chark-produkter (kött) och fisk! Om vi skall välja någon olja att äta så skall vi välja bort majsolja, solrosolja och linfröolja. Bra oljor är olivolja, rapsolja och palmolja. Alltså välj bort Becel, ersätt med bregott eller smör!
 
Sen är en sak som gjorde mig deppig var att glass är särkilt fettbildande då det är en kombination av fett och socker. Glass minskar även fettförbränningen och ökar fettinlagringen på samma gång. Med andra ord en säker källa till övervikt. (Detta gäller även muffins, mjölkchoklad för kolhydrater tillsammans med fett är särkilt fettbildande.) Undvik livsmedel med härdade vegetabiliska oljor, som innehåller transfetter och ökar risken för hjärt&kärlsjukdomar.
 
Ska du öka ditt intag av olika fetter, så måste du även öka ditt intag av antioxidanter, var du kan hitta antioxidanter i vilka livsmedel skrev jag om igår! :)
 
 
Imorgon när vi storhandlar, skall vi köra två veckor utan bröd till frukost och bara fullkornsalternativ för att se om vi känner av någon förändring till det bättre. Det som är viktigt att notera är att om man är frisk, inte lider av diabetes eller fetma så är det bara nödvändigt att minska på intaget av snabba kolhydrater och man behöver inte vara extrem! Men en kolhydratfattigare kost kan göra att man blir av med sin typ 2 diabetes. Som sagt var mycket av det han föreläste om (Göran Petersson) ganska nytt för mig, vilket gör att man vill ta det med en nypa salt tills dess att man läst på ännu mer! Vilket jag föreslår att alla andra också gör. Men har man diabetes(viss typ)/fetma så kanske det är bättre att förändra kosten än att fortsätta som man tidigare gjort...
 
 
/Inte en expert.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0